Nørlund om nyt job som sportschef: ’Der er masser af uudnyttet potentiale i HIF’
KLUBNYT - Lørdag blev det offentliggjort, at Hedensted IF for første gang har valgt at ansætte en sportschef. Alex Nørlund har skrevet under på en aftale, der foreløbigt gælder frem til sommer.
Men hvad skal HIF egentlig med en sportschef, og hvad bliver hans vigtigste opgaver? Det har vi taget en snak med Alex Nørlund om til hedenstedif.dk.
- Jeg tror på, at der er en masse uudnyttet potentiale i klubben. Man har vidst længe, at potentialet for mere udvikling er til stede, men der har manglet hænder til at føre det ud i livet. Nu kommer jeg, og så må vi se, hvad det kan blive til. Måske er der flere ideer, end vi kan realisere, og derfor bliver den første opgave at lave en plan for, hvad der skal ske på den helt korte bane, siger 46-årige Alex Nørlund.
Til en start løber aftalen mellem Nørlund og klubben foreløbig frem til sommerferien, hvor man så vil tage stilling til, hvad der skal ske derefter.
- HIF har et unikt setup med blandt andet erhvervsklubben og masser af sponsorer, der bakker op. Når jeg snakker med folk ’ude i byen’, fremhæver de HIF som en klub med gode værdier, et flot medlemstal og gode faciliteter. Man skal op i divisionerne for at finde noget tilsvarende, og det er jo ekstremt ambitiøst. Alt det vil jeg gerne være med til at udvikle yderligere, men ja - tiden er en faktor, for vi driver altså stadig en amatørklub baseret på folk, der arbejder med alt muligt andet til daglig, og ligesom alle andre foreningen har HIF også brug for endnu flere frivillige, der har lyst til at give en hånd med, siger Alex Nørlund.
På med den store klaphat
Alex Nørlund har selv et fuldtidsjob som lærer på en idrætsefterskole, og så fik han for halvandet år siden en søn. Derfor er der også grænser for, hvor mange timer han kan investere i jobbet.
- Det er derfor, det er vigtigt for mig at påpege det faktum, at vi er en breddeklub på amatørniveau. Folk skal ikke forvente, at der sker en helt masse nu og her, for udvikling tager bare tid, og vi har lovet hinanden, at det er okay. Når det er sagt, skal der ikke herske nogen tvivl om, at jeg træder ind ad døren med den helt store klaphat på hovedet, for jeg tror virkelig på det her projekt.
Det gælder i alle henseender, tilføjer han.
- HIF har altid haft en flot opbakning fra lokalsamfundet, og folk er kommet i klubben, fordi den giver dem en masse socialt. De unge får sunde værdier med sig videre i livet gennem sporten, og de lidt ældre, som måske kommer og ser kampe i weekenden, kan glæde sig over nogle hyggelige timer sammen med folk, de deler en interesse med.
- Tænk på dengang, vi spillede mod Lyngby i pokalturneringen, og der stod 2400 tilskuere rundt om opvisningsbanen og jublede. Det er sådan noget, der gør en klub synlig, og det binder folk sammen om et positivt fællesskab. Det er den slags, der driver mig i det her. Alt det der skal vi have mere af.
Han mener, at ansættelsen af ham som sportschef er et signal fra klubben om, at den ikke er tilfreds med den nuværende placering i bunden af danmarksserien. Og det er rigtigt set, siger formand Henrik Lundsgaard Nielsen:
- Vi har brug for én som Alex, som med al sin erfaring og ballast kan styrke det sportslige setup i klubben og i særdeleshed omkring førsteholdet.
Alex Nørlund fra tiden som træner i Hedensted, hvor han indimellem også var på banen som spiller. Foto: Palle Herløv.
Fodbold på højt niveau skal være guleroden
Sportschefen kommer primært til at koncentrere sig om udviklingen af første- og andetholdet. Det handler om sparring med trænerne, og det handler om få spillerne til at rykke sig i den rigtige retning.
Der skal skabes klarhed over spillermaterialet, deres ambitioner og fremtidsplaner, og der skal kigges frem mod næste sæson både på dén front og på trænersiden, da Nicolai Givskov og Allan Worsøe kun har kontrakt frem til nytår.
Alex Nørlund har fulgt med i serie- og divisionsfodbolden igennem årene, og han kender et betydeligt antal spillere rundt omkring, hvis udvikling han følger tæt. Det kendskab skal komme HIF til gode, ligesom han vil gøre brug af de erfaringer, han selv har gjort sig som spiller i Superligaen i 13 sæsoner samt det netværk, han stadig har i topfodbolden.
- Man kan som breddeklub gøre en masse ting, der egentlig hører hjemme i en eliteklub. Vi kommer til at hente inspiration fra klubber på højere niveauer, som vi så vil kopiere i mindre skala. Rent geografisk ligger Hedensted, som jo er en voksende by, godt placeret i et område, hvor vi både kan tiltrække dygtige spillere og velvillige sponsorer, som til gengæld skal opleve det som værende attraktivt at lægge penge i HIF’s klubkasse, siger Alex Nørlund.
På den længere bane skal de unge på U19-årgangen, hvor der lige nu er cirka 50 aktive drenge, kunne se meget klart, hvad de kan opnå, hvis de tager fodbolden seriøst og sigter efter en plads på klubbens bedste seniorherrehold.
Det gælder i øvrigt også længere nede i årgangene.
- Der skal være en gulerod hele vejen ned igennem systemet, og den gulerod hedder første- og andetholdet med fodbold på et højt niveau. Det er det, ungdommen skal stræbe efter at blive en del af. Det betyder ikke, at alt andet er ligegyldigt eller ikke prioriteret, siger Alex Nørlund, der også gerne ser HIF få genskabt et godt kvindefodboldhold.
Alex Nørlund har spillet 299 kampe i Superligaen for henholdsvis Vejle Boldklub, Aarhus GF og Viborg FF i perioden fra 1995 til 2009. Han har spillet seks kampe og scoret to mål for U21-landsholdet.
Han var træner i HIF fra december 2013 til november 2017.
Alex Nørlund fra tiden som træner sammen med Kasper Adelfred. Foto: Palle Herløv.